top of page
The Human Aspect of
Racism

60 min

Utforske og reflektere over mangfold og samfunnsforhold i den engelskspråklige verden ut fra historiske sammenhenger.

For PowerPoint - trykk download
når opplegget åpner seg

VG1

Engelsk

Rasisme, diskriminering, marginalisering

Beskrivelse av opplegget 

Om økten:

I denne økten skal elevene få utforske mangfold i den engelskspråklige verden og reflektere over hvordan rasisme og diskriminering påvirker både individer og samfunn. Elevene skal få se en samlevideo, hvor små klipp fra en rekke intervjuer har blitt satt sammen for å vise mange ulike historier og perspektiver på rasisme. I tillegg til video er det også lagt opp til å diskutere refleksjonsspørsmål underveis. Det kan være fint å variere mellom å jobbe to-og-to, i grupper og i plenum når man skal diskutere refleksjonsspørsmål underveis i økten.

*Hele økten er foreslått fra vår side at skal foregå på engelsk.


Oppstart:

La elevene få begynne med å diskutere spørsmål: “Hva vil det si å være annerledes for deg?”.


Hoveddel:

Se video

Elevene skal nå få se samlevideoen om rasisme. Før dere begynner å se videoen kan det være fint å vise spørsmålene som er tenkt til at elevene kan reflektere over underveis i videoen. Her kan det være fint å la elevene skrive ned spørsmålene slik at de vet hva de skal følge med på mens de ser intervjuet. Etter dere har sett videoen, la elevene få tid til å tenke gjennom spørsmålene og så kan man kjøre diskusjon enten i par eller grupper.


Refleksjonsspørsmål til video:

  1. På hvilken måte eksisterer og viser rasisme seg i samfunnet ditt?

  2. Hvorfor tror du folk utfører rasistiske handlinger?

  3. Hvilke eksempler på strukturell rasisme hører du om i denne videoen?

  4. Hva slags negativ innvirkning kan rasisme ha på noens psykiske helse?

  5. Hvilke tiltak kan iverksettes for å håndtere de negative effektene?

  6. Hvordan kan vi støtte de som opplever rasisme?

Aktivitet - The Social Identity Wheel

The Social Identity Wheel er en aktivitet som oppmuntrer elevene til å identifisere og reflektere over sine sosiale identiteter, og hvor synlige de er for andre.


Gjennomføring
I hjulet skal elevene fyllt følgende:

  • I den ytterste sirkelen skal elevene skrive om seg selv.

  • I den innerste sirkelen skal de skrive hva som er den dominante gruppen (de det er flest av) i klassen. Her kan man også velge å bytte på hva man velger som sammenlikningsgruppe - det kan være klasserommet, men andre forslag er for eksempel: i Oslo, i Norge, i samfunnet generelt osv.

  • Et eksempel: Hvis de er homofile skriver de det i den ytterste delen av sirkelen på seksuell legning, og skrive heterofil i den innerste delen av sirkelen.

  1. Be elevene bruke 5 minutter på å fylle inn svarene sine.

  2. Be alle dele en kategori hvis de ikke er det samme som den dominante gruppen, og fortelle hvordan de føler om det.

  3. Ha en kort diskusjon på hvordan man kan legge til rette for at alle føler seg inkludert.

Avsluttende refleksjon:

Basert på tid: Velg å diskutere et par eller alle spørsmålene; enten i par, grupper eller plenum. Man kan også velge å gi elevene et eller flere spørsmål å reflektere over hjemme frem mot neste time, eventuelt fordype seg i et spørsmål til en vurderingssituasjon (f.eks. skriveoppave, podcast eller fagsamtale).

  1. Hva lærte du om hvordan rasisme påvirker mennesker på mikronivå (individuelt)?

  2. Hva lærer du om hvordan rasisme påvirker mennesker på makronivå (samfunnsnivå)?

  3. Hvordan kan noen som ikke har opplevd rasisme være en alliert for de som opplever det?

  4. Hvorfor er det viktig å høre på erfaringer fra de som har opplevd rasisme for å kunne gjøre endringer som kan føre til et samfunn fritt for rasisme?

  5. Hvilke samfunnsendringer kan vi gjennomføre i Norge for å bryte ned strukturell rasisme?

  6. Hva kan skolen din gjøre for å bli fri for strukturell rasisme?

  7. Hvordan kan du bidra til å være en del av positive endring?

Utsjekk:

Spør elevene om hva en ting de vil ta med seg fra denne økten er. Kan gjøres til læringspartner, til lærer på vei ut av timen, på en post-it note eller som en tweet.


Avslutningsvis:

De neste 3 sidene på presentasjonen gir forslag til både de nysgjerrige elevene som ønsker å lære mer, og de elevene som sitter med utfordringer som de er motivert til å gjøre noe med.

Slide nummer 14 minner elevene på at det finnes mange fler intervjuer på The Human Aspect sin nettside som tar for seg veldig mange forskjellige utfordringer. Det finnes også mange forskjellige intervjuer på ett og samme tema, med forskjellige erfaringer og opplevelser. Her handler det for hver og en å finne et intervju eller en person som passer for de. Fortell gjerne elevene at de kan følge thehumanaspect på Instagram dersom de ønsker å se mer innhold vi legger ut.

Slide nummer 15 er laget i den hensikt å legge til rette for at elevene vet om tilgjengelig hjelp som tilbys på skole og i nærområde. Her er det bra om lærer er oppdatert i tilfelle det er usikkerhet blant elevene og hvilke ressurser som finnes.

Slide 16 er et skjermbilde av www.hjelpesiden.no hvor det aktuelle temaet for presentasjonen er valgt som emne. Her kan elevene minnes på at dersom det er noe de ønsker å få hjelp til er det mange profesjonelle instanser som finnes for de ulike temaene. Her kan elevene huke av på ulike utfordringer de sliter med i den hensikt å få opp aktuelle hjelpetelefoner eller chattetjenester de kan henvende seg, hvor de også hos flere av hjelpetjeneste kan forbli anonyme dersom de ønsker det.

Vil du finne en hjelptjeneste for studenten din?

Flere opplegg i
Engelsk
bottom of page